2012-01-29

*Sekmadienio kepiniai. Sablés Bretons arba Bretanės sausainiai

Šaltą žiemą labai smagu prisiminti kažką šilto ir jaukaus, ir vienas iš tokių mano prisiminimų yra sielos atostogos Château de Penfrat šią vasarą. Galima tiesiog galvoti, žiūrėti nuotraukas, klausytis ten girdėtos muzikos, tačiau bene geriausiai prisiminimus sužadina kvapai ir skoniai.

Norėjosi pagaminti  kažką kas vėl nukeltų į vasarą, dvelktų namų šiluma ir žmonių paprastumu, vaikyste. Ir nors mūsų vaikystėje  Sablés Bretons nebuvo, jų skonis kažkuo ją primena. Ir pasigaminami jie labai lengvai:


Ingridientai:
  • 200 g lengvai sūdyto sviesto*
  • 130 g cukraus
  • 1 arb. šaukštelis kepimo miltelių
  • Žiupsnis vanilino (užsisvajojus įbėriau juos gal tris ar keturis, bet nuo to tapo tik geriau:))
  • 2 dideli ar 3 maži tryniai
  • 240 g miltų
*galima pakeisti paprastu sviestu ir patiems šiek tiek pasūdyti jūros druska


Darbas: 
  1. Kambario temperatūros sviestą išsukame su cukrumi, vanilinu.
  2. Įmušame trynius ir viską sukame iki gauname vieną masę.
  3. Suberiame kepimo miltelius ir miltus (geriausia persijotus, jei netingime:)) ir rankomis suminkome tešlą (jei  labai limpa prie rankų  įberiame dar šiek tiek miltų, tačiau nereikia persistengti, kad nebūtų per sausa)
  4. Rankomis iškočiojame ~3cm skersmens ritinį, įsukame į maistinę plėvelę ir padedame pusvalandukui į šaldytuvą
  5. Orkaitę įkaitiname iki 180 °C. 
  6. Ritinėlius supjaustome apie 1cm storio riekelėmis ir dėliojame ant skardos palikdami šiek tiek vietos tarp jų, kadangi kepant sausainių skersmuo padidėja. 
  7. Kepame ~20-30 min  kol lengvai pagelsta. Sausainiai neturi būti tamsūs, todėl svarbu jiems kepant kartkartėmis užmesti akį į orkaitę ir jų spalvą. Iškepę gali atrodyti minkšti, bet vėsdami sukietėja.
 
Ir viskas. Labai paprasta ir  greita, o rezultatas - namai kvepiantys Bretanės virtuve, o gal primenantys popiečio kavą sode su vaizdu į nuo potvynių ir atoslūgių besikeičiančią upę gale lauko:) 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą