2015-02-25

Uzbekiškas Meringos meilės plovas

Plovas man visų pirma asocijuojasi su kaimo sodyba Kukoriškėje, su ilgais vasaros vakarais, kai jau sutemus „kioske“ (taip vadiname savo pavėsine:) netyla lietuviškos patriotiškos ir meilės dainos, su žvaigždėmis danguje ir žiogų čirpimu, ir pokalbiais sustojus aplink laužą, kur puode gimsta kažkas ypatingo.

.....ar ir Jūs jau taip pat laukiate vasaros?

Kaime matyt pirmą kartą ir paragavau plovo, kuris buvo panašus į tikrą ir nepriminė to iš vaikystės, kurį duodavo per pietus mokyklos valgykloje. Už plovo virimą ant laužo Kukoriškėje būdavo atsakingas Šarūnas, iš kurio ir išmokau proporciją, kad mėsos, ryžių, svogūnų ir morkų reikia lygiom dalim, kad plove privalomos pilnos galvos česnako, ir kad ryžių nereikia maišyti. Ir tikrai skaniai gaudavosi kiek dariau pati draugams ar kolegoms. Visgi tikrame uzbekiškame plove yra dar daugiau būtinų dalykų ir dar daugiau "negalima". Žinoma, juos galima pateikti kaip teiginius ir patarimus, o ne draudimus, bet galiausiai ne taip svarbu, jei galutinis tikslas teigiamas:)

Ir štai ilgą saulėtą savaitgalį kaime džiaugiamės sniegu ir saule, tarsi kalnų kurorte, ir bandau išvirti geresnį plovą, pagal tikro plovo instrukcijas ir svarbiausia su meiles burtais*


Pradinė proporcija turėjo būti tokia:

  • 1 kg morkų
  • 2-3 svogūnai
  • 1 kg ryžių
  • 1 kg avienos
  • Pora česnako galvų
  • Pora čili pipirų
  • ~300 g gramų lašinių arba panašiai alyvuogių aliejaus.
  • Kumino
  • Druskos

Pirmiausia viską pasiruošiame:

Morkas nulupame, ir gink Dieve, ne tarkuojame, o pjaustome šiaudeliais, maždaug 3 mm storio. Čia yra vienas iš esminių tikro plovo triukų. Jie sako, jie žino, tad pjaustau. Tik atsargiai, nes mano pjaustymas vėl baigėsi virtuvine trauma dėl peilių:) Bet žiūriu pozityviai, ir priskiriu tai vienam iš meilės burtų, kad tik veiktų!

Svogūnus supjaustome žiedeliais.

Ryžiai. Turi būti kokybiški, ilgagrūdžiai, ne plikyti. Perplaukite juos drungnu vandeniu, keletą sykių, tol kol vanduo permaišius bus kone skaidrus. Nenaudokite šalto vandens, nes jis net gerus ryžius gali sugadinti ir jie nuo šalčio suskeldės, o verdant gausis ryžių atplaišų, o ne ryžių plovas. Ryžius palikite paskutinio plovimo vandenyje, kad nedžiūtų, iki reikės sudėti juos į puodą.

Mėsą pjaustykite 1,5cm gabaliukais.


Dabar jau galima pradėti gaminti:

Jeigu naudosite lašinukus, pakepkite juos, o tada išimkite iš puodo.

Jei naudojate alyvuogių aliejų, jame iki pajuodavimo iškepkite vieną nuluptą, bet nepjaustytą svogūną. Pirmą kartą tokį burtą perskaičiau, bet sako, kad jis pašalina galimą specifinį aliejaus skonį ir galiausiai leidžia mėgautis „grynu“ plovu. Aš gaminau be spirgučių, o su aliejum, ir tas svogūno variantas gerai suveikė.

Į įkaitusius riebalus sudedame svogūnus ir gerai kepame ant didelės ugnies, kad iš jų išgaruotų visas skystis. Antraip sudėjus mėsą ji ne keps, o troškinsis. O mes juk to nenorime.

Į iškepusius svogūnus sudėkite mėsą ir apkepkite gerai, kad apskrustų.

Tada sudėkite morkas, permaišykite atsargiai, ir pakepkite apie 15 minučių. Įpilkite šiek tiek kumino. Morkos turi būti minkštos, o namuose pasklisti plovo kvapas. Jei dar ne, pakepkite ilgiau;)

Užpilkite verdančiu vandeniu (maždaug per pirštą virš mėsos), sudėkite neluptus česnakus (nuimkite tik tuos sausus viršutinius lapus), čili pipirus ir palikite, tegu troškinasi.  Po 40 min ar valandos įdėkite druskos gerą šauštą ar net daugiau. Turi būti kiek per sūru, mat sūrimą skystis atiduos ryžiams. Šitas plovo pagrindas vadinamas zirvak'u.

Nuo ryžių nupilkite vandenį, kuriame jie mirko ir tolygiau kiaurasamčiu sudėkite juos į duodą. Atsargiai ir su meile;) Jokiais būdais nemaišykite! Užpilkite dar apie litrą vandens, kad būtų apsemti ryžiai, tik ne per daug, ir stipriai stipriai užkaitinkite, kad užvirtų ir šonuose imtų burbuliuoti, galite net uždengti. Taip visi riebalai buvę apačioje pakylą aukštyn, apgaubdami kiekvieną ryželį.

Vandens svarbu nepadauginti, tad geriau pilkite mažesniais kiekiais. Jei pastebėsite, kad ryžiai vis dar per kieti, įpilkite dar šiek tiek vandens, tik atsargiai, po pusę ketvirtį stiklinės. Jei visgi padauginsite, teks daryti skyles, kad jis išgaruotų.

Kai užvirs, tada jau sumažinkite ugnį, pabarstykite kumino ir  leiskite plovui lėta baigti virti. Tai turėtų užtrukti apie 20 - 30 min.

Atidenkite, suraskite česnakus ir pipirus, išimkite į atskirą lėkštę, kad jų nesutrupintumėte ir tik dabar jau galima permaišyti.


Sako, valgyti reikia su šaukštu arba rankomis. Net man, peilių ir šakučių mėgėjai prie plovo šie variantai tinka.


Beje, apie barbariso uogas - jos dažnai būna tradiciniame plove, bet, kaip sako instrukcija, - "ne tame tikro plovo esmė":)

Galiausia svarbiausia, kad darėte su meile!



*Gaminau vasario 14 dieną, todėl su daug meilės, galvodama apie mylimus, mylėtus ir mylėsimus žmones, svarbu, kad mėgtų plovą:) 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą