2013-02-04

*Pirmadienio šokoladinis pyragas kolegoms

Kartais pasiseka taip žmogui, kad pavyksta atrasti darbą, kuris kartais mažiau, kartais daugiau, bet puošia ir patinka. O jei dar ir kolektyvas toks, kad ilgiau nebuvus, po visokiausių klajonių, kelionių ir ligonių jau pradedi laukti pirmadienio... kodėl nepaskaninus to pirmadienio trupučiu šokoladinio pyrago?




....ant darbo stalo padėtas ant servetėlės pyragėlis atrodė taip:) ir kolegoms, regis, patiko:)
 

Dalinuosi.

Iš pyragų ingridientų spintelės ištraukti reikės:
  • 200 g juodojo šokolado
  • 100 g pieniško šokolado (galima pakeisti juoduoju)
  • 200 g migdolų
  • 100 g lazdyno riešutų
  • pora  šaukštų tikros kakavos
Ir papildomai dar:
  • ~250 g sviesto
  • 100 g cukraus
  • 6 kiaušinių

Jeigu turite elektroninį maisto smulkintuvą, jame susmulkinkite šokoladą. Galima panaudoti ir smulkią tarką, tik žiūrėkite, kad šokoladas nepradėtų tirpti rankose (apsals burna kol pirštus nulaižysite:)

Riešutus taip pat susmulkiname maisto smulkintuve arba kavamalėje. Didžioji dalis jų turėtų būti pakankamai smulkūs, kadangi pyragui kepti nenaudojame miltų.

Riešutus, šokoladą ir kakavą sumaišome ir paliekama laukti kito savo ėjimo.

Kambario temperatūros sviestą išsukame su cukrumi. Pakaitomis mušame po vieną trynį, dedame šokolado ir riešutų mišinį, maišome, ir taip, kol gausite vientisą masę. Tikriausiai galima ir el. plaktuvu ("mikseriu"), bet aš šitoj vietoj jau renkuosi medinį šaukštą.

Kad būtų lengviau iki standžių putų išplakti baltymus,  patartina juos bent kiek atvėsinti palaikius šaldytuve. Įberti žiupsnelį druskos ir plakti tol, kol galėsite be baimės iškelti apverstą indą su baltymais virš galvos ir niekas neiškris ir neištikš:)

Išplaktus baltymus atsargiai, palengva, stengiantis maišyti tik į vieną pusę įmaišyti į šokoladinę masę. Ir viskas. Beliko iškepti.
 
Kam patinka sudėtingiau, skardą  ar torto formą galima tepti sviestu ir barstyti miltais, o kam paprasčiau - iškloti sviestiniu popieriumi. Į skardą sukrėsti būsimą pyragą ir tolygiai paskirstyti. Čia tobulas dalykas - silikoninė mentelė (ačiū Barborai, pasidalinusiai paslaptimi apie nepakeičiamą įrankį tarp visų Prancūzijos konditerių).


Taigi, orkaitę įkaitiname iki 190°C ir  dedame į ją pyragą.



 Kepame apie valandą, kol gauname maždaug tokį vaizdelį. Ar pyragas tikrai iškepė, galima patikrinti įsmeigus dantų krapštuką ar degtuką - jeigu pakankamai švarus - traukite pyragą lauk iš orkaitės kol nesudžiuvo ir ruoškite arbatą:)



Linkiu skanių pirmadienių ir draugiškų kolegų:) 



Pora pastebėjimų:

  • Šokoladas paprastai geriausia kartus juodasis, bet tikrai nieko neatsitiks šiek tiek pamaišius - aš kepiau su   200 g juodojo ir 100 g pieniško konditerinio šokolado. Visgi vien su pienišku šokoladu nekepčiau - gali būti per saldu:)
  • Riešutai - proporciją galima maišyti, rūšis taip pat.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą