2014-09-11

*Obuolių chutney (čatnis)

Ulialia kiek šiemet obuolių!  Medžių šakos lūžta nuo jų svorio, ore tvyro obuolių kvapas, kolegos neša maišus obuolių į darbą, ir mes nespėjama virti obuolienių. O ir kiek jų gali žmogus suvalgyti, jei dar nuo praėjusių metų keli stiklainiai liko?

Čatnis man labiau asocijuojasi su kriaušėmis, bet pasiieškojus internete atradau ir obuolių čatnio variantų. O čatnis gal ir labiau panaudojamas - tai prie mėsytės, tai prie užkandžių vakaro ir sūrių.

Improvizavau kelis variantus ir maniškis gavosi toks:

1 kg obuolių (nuluptų, supjaustytų kubeliais, be sėklų)
300 g svogūnų (taip pat smulkiai supjaustytų)
200 g razinų (dėjau golden)
350 g rudojo cukraus
3 valg. šaukštai garstyčių grūdelių
apie 20 g kalendros miltelių
apie 15 g imbiero miltelių
apie 15 g druskos
žiupsnelis aitriosios paprikos
žiupsnelis juodųjų pipirų (maltų, smulkių)
arbatinis šaukštelis raudonosios paprikos
500 ml obuolių sidro


Viską sudėti į puodą, ir lėtai virti, kol  ištirspa cukrus,viskas pradeda minkštėti, nuolat pamaišyti. Viriau apie dvi valandas iki kol masė tapo tiršta, beveik vienalytė.

Sudėdi į kuo mažesnius stiklainiukus ir į spintelę žiemos, kad ramiai sau lauktų tų užkandžių vakarų ar kokios keptos mėsos.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą