2014-09-06

*Sekmadienio pyragas. Varkšės tešlos pyragas su uogiene (Šliogerių šeimos receptas)

Nuostabiausi yra tie pyragai, kuriuos pagaminti nesudėtinga, o skonis toks, kad paragavus svečiuose jau nekantrauji kepti pats ir vaišinti draugus. Vienintelė blogybė - kad sunku sustoji juos valgyti:)

Šliogerių šeimoje maistui ir skoniui visada buvo skiriamas deramas dėmesys, todėl pas juos besilankydamas visada išgirsi įdomių "virtuvinių" pasakojimų, kokį naują receptą ar  įdomią produkto panaudojimo interpretaciją. Ir žinomas būsi skaniai pavaišintas.

Šį kartą Lena pagamino labai paprastą  bet be galo skanų pyragą, kurį gamindavo dar Jurgio mama. Senas patikrintas receptas, kur tešlai reikia lygiomis dalimis varškės, miltų ir sviesto, o tada jau gali pasitelkęs fantaziją ir turimas atsargas kurti įvairius variantu (Lena naudojo serbentų uogienę, bet tinka ir kitos -  obuolienė, avietės, net švieži obuoliai).

Nutariau,  kad šis pyragas puikiai tiks nusinešti į draugės įkurtuves - greitai suruošiu jį po darbo ir kol ruošiuos pati jis sau ramiau iškeps:) Dėl šios priežasties sekmadienio pyrago receptas šį kartą paankstintas.

Ingridientai:
Varškė
Miltai
Sviestas
Žiupsnis druskos
Uogienė ar obuoliai (+cukrus, cinamonas)
Kiaušinis aptepimui



Tešla:
Lygiomis dalimis  varškės, miltų ir sviesto (pvz. po 250 g*)
Žiupsnis druskos

Iš visko rankomis suminkome tešlą.

*aš dėjau visko po 300g, bet kiekis priklauso nuo jūsų kepamo pyrago dydžio ir tešlos storio. Man gavosi tradicinė kepimo forma ir dar du maži pyragiukai.


Svarbu!
Varškė riebi (pvz 9%) ir biri (ne ta keturkampiame pakelyje su vandeniu)
Sviestas tikras (ne tepus riebalų mišinys; nors sakė galima naudoti gerą margariną)



Procesas:
Tešlą reikėtų valandai kitai ar net per naktį palikti šaldytuve. Bus lengviau su ja dirbti ir
Tuomet maždaug 3/4 jos kočiojame ir klojame į kvadratinę skardą, užklodami ir sieneles,t.y. paliekame aukštesnius kraštelius.

Ant tešlos dėliojame obuolių riekeles (be sėklų ir odelių, pabarstę cukrumi, cinamonu) ar tepame uogienę, kokią turime šaldytuve.

Iš likusios tešlos formuojame trupinius, juosteles ar kitas formas jais dabiname viršų. Paprastai tikriausiai dėliočiau juosteles, bet kadangi nešiau pyragą į svečius, dariau lapelius ir dėliojau iš jų raštą.
Iškočiojau tešlą ir mažu espresso puodeliu spaudžiau apskritimus vieną šalia kito, o tada per dviejų apskritimų vidurį.


Kiaušinį išplakti šakute ir juo aptepti pyrago viršų. Kepti apie 45-50 min. 180° C laipsnių orkaitėje.
Jei atrodys, kad viršus per daug tamsėja, pridenkite aliuminio folija.






***Interpretacijos***

Pasakojo, kad su šita tešla darydavo ir taip, jog iškepa du tešlos papločius, o tada pertepa obuoliene.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą