2014-08-31

*Sekmadienio pyragai. Bananų pyragas su šokoladu ir imbieru

Daug kas bananų pyragus vadina bananų duona, matyt dėl angliško jų pavadinimo (banana bread) ar jiems kepti pasirenkamos duonos kepimo formos. Visgi mano pasąmonėje duona yra kažkokia sakrali (http://meringosgaminimai.blogspot.com/2011/08/duona.html) ir mieliau sekmadieniui  renkuosi kepti pyragą. Nors, kai pagalvoji, tas sakralumas visai tinka prie sekmadienio kaip šventos dienos.


Sekmadieniai pyragai yra viena iš tų naujų tradicijų, kurią norėčiau turėti savo namuose pagamintame gyvenime. Nes sekmadienius reikia švęsti.

Dievinu, kai pyrago kvapas po truputį užlieja visus namus nuo virtuvės iki miegamojo ir ima sklisti į laiptinę tarsi kviestų užsukti kažką į svečius, kai po truputį persismelkia per drabužius ir plaukus iki pat širdies. Tarsi pyragas turėtų stebuklingų galių  - šildyti mus iš vidaus, suburti šeimą pabūti drauge prieš pasineriant į naujos savaitės darbus, prailginti savaitgalio džiaugsmus ir poilsį, pasaldinti gyvenimą ir akimirką nardant po savo paties apmąstymus.


Bananų pyrago niekad nebuvau kepusi, bet gimtadienio laiške Barbora pasidalino savo receptu ir mintis apie jo kepimą, o mano knygoje vienas iš pirmųjų receptų taip pat buvo ta bananų duona. Nežinau, ar verta tikėti ženklais, bet atrodė, kad pats bananų pyragas nori būti iškeptas:))



Mano variantas gavosi toks:

4 prinokę vidutinio dydžio bananai 
1 šaukštas medaus
3 vidutinio dydžio kiaušiniai
100 g. ištirpdyto sviesto
150 g. cukraus  
300 g. miltų
arb. šaukštelis kepimo miltelių
didelis žiupsnis druskos

100 g. šokolado (pieniško ar juodojo, tinka abu)
100 g. cukruoto džiovinto imbiero 
 žiupsnis vanilės


Kol sviestas tirpo prikaistuvyje ant viryklės, dideliame inde sumaišiau sausuosius ingridientus (miltus, cukrų, kepimo miltelius, druską).

Elektrine kapokle susmulkinau šokoladą iki stambių trupinių, o tada susmulkinau imbierą* ir sudėjau į miltų masę bei permaišiau rankomis, kad visi ingridientai pasiskirstytų.

Kiaušinius išplakiau ir į jų masę sudėjau sutrintus bananus, atvėsusį sviestą, medų**, ir vanilę.

Bananų masę supyliau ant sausųjų ingridientų ir iš lėto maišiau silikonine mentele nuo kabindama nuo apačios, iki neliko atskirų miltų ir viskas tapo viena mase. Nereikia permaišyti, kad pyragas nebūtų per kietas.

Kepimo formą išklojau sviestiniu popieriumi ir ten atsargiai sukrėčiau pyrago tešlą, o tada viską  į  jau iki 180°C įkaitintą orkaitę. Kepiau apie 45 minutes, bet priklausys ar naudosite duonos formą, ar tradicinę pyrago.  Iškepusio pyrago požymis - įkišus medinį pagaliuką (degtuką, dantų krapštuką) šis neaplimpa tešla ir išlieka švarus.








Knygoje rašė, kad geriau palaukti kol pyragas atvės ir tik tada pjauti, o atvėsęs gali būti puikiausiai užšaldytas. Maniškis nukeliavo į svečius, todėl vartojamas taip, kaip buvo skirta - sekmadienį:)



*šokoladą  puikiai galima tiesiog sudaužyti dar neišlukštenus, įsukus į rankšluostėlį ir naudojant kokį kietą daiktą, kaip kočėlą ar plaktuką mėsai, o imbierą susmulkinti peiliu.

** jei medus kietas,  įdėkite jį į tirpintą sviestą, kur jis puikiausiai suminkštės ir susimaišys su sviestu.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą