2014-12-26

*Kalėdos. Tradiciniai meduoliai

Meduoliai per šventes tikriausiai nebeaplenkia didžiosios dalies namų. Tas gvazdikėlių, anyžių ir imbiero kvapas yra vienas pirmųjų ženklų, kad Kalėdos jau čia. O tada dar ilgi vakarai marginant briedžius, žmogeliukus, meškučius, batus ir angelus, kad būtų šventiški ir linksmi.

Taip pat  ir pas mus - meduoliai buvo vienas pirmų Kalėdinių sausainių receptų atsiradusių mūsų namuose ir likusių, tapusių tradicija, ir be jų neapsieina sausainių lėkštė:)

  • 500 g miltų
  • 100 g sviesto
  • 200 g medaus
  • 150 g cukraus
  • 2 kiaušiniai
  • 5 g sodos ar kepimų miltelių
  • Prieskonių (cinamono, kalendros, gvazdikėlių, kardamono, muskato, kvapniųjų pipirų, žvaigždinio anyžiaus, imbiero ir t.t. ir pan.)

Medų, cukrų ir sviestą šildome kartu, kol suskystėja medus. Jei labai kietas, galima įpilti šiek tiek kefyro, kad tešla nebūtų per kieta. 

Palaukiam kol atvėsta ir įmušame kiaušinius. Viską išplakame ir įmaišome prieskonius.

Miltus sumaišom su kepimo milteliais ir po truputį maišome į tešlą  iki ji tampa minkoma. Gerai išminkome ir paliekame šaldytuve per naktį ar parai.

Kočiojame tešlą iki norimo storio (plonesni meduoliai traškesni, storesni gražesni:)), išspaudžiame meduolius formelėmis ir kepame 200°C temperatūros orkaitėje.

Kiaušiniu netepu, nes Kalėdoms paprastai dar puošiu.
Tik šiemet neberadome laiko:) bet skanu vis vien:)




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą