2015-01-10

*Burgeriai namie geriausi

Ir sakykite, jei norite, kad Drama burgeriai yra geriausi mieste, o aš sakysiu, kad tikrai ne:)  Skaniausi jie namie -  organoleptikų gūžtoje, Liutauro, pas Meringą prie stalo, o gal pas jus namuose?



Iš tikro turiu prisipažinti, kad nemaniau, jog kada darysiu burgerius namie. Ragavau juos darytus profesionalų ir net neketinau bandyti atkartoti to skonio, net ir po to, kai per gimtadienį  šiek tiek sekiau veiksmą ir pramokau kas ir kaip.  Juk aš ne koks šefas,  o paprasta namų Merginga:). Bet taip jau gavosi - draugai pasiūlė, aš pritariau, ir penktadieno vakarą įsijautėme į šitą projektą susirinkę pas mane.

Iš anksto visi persiskaitėme brolių aprašymą (http://organoleptikai.lt/2014/07/04/burgeriai-issamiau/), ir išėjome ieškoti ingridientų.

Pirmoji stotelė - Steak Supply, kur Vytautas buvo užmatęs jautienos paplotėlių burgeriams - jau su druska, pakankamo riebumo. Puikūs, ypač jei neturi kokybiško jautuko šaldytuve. Ir vargo mažiau, nes nereikia malti mėsos pačiam ir mažesnė tikimybė ką nors sugadinti:) Kaina gaunasi apie ~2 eur už paplotėlį. Ne taip ir baisu, ar ne?


Tada Rimi. Saldžios bandelės buvo mano sąlyga gaminti burgerius namie, ir visi kurie buvo skeptiški paragavę pripažino, kad jos yra GERAI.

Hellmann's, rukola ir salotų miksiukas, ožkos, mėlyno pelėsio ir maasdam sūriai, šoninė, kalnas svogūnų karamelizavimui, kaimiškos bulvės, kurios norėjo tapti keptomis bulvytėmis. Regis ir tiek. Paėmėme ir agurkėlių, bet nedėjome:)

! Pravartu namie turėti folijos, nes ji puikiai gelbėja, kai reikia kažką pridengti, kad nevėstų, ar nekeptų.

Nuo ko pradėti? Svarbu viską pasiruošti, kad būtų galima operatyviai sluoksniuoti. 

  • Nusilupame svogūnus ir bulves
  • Bulvės supjaustytos skiltelėmis apvoliotos aliejuje su druska kepa orkaitėje pagal Edvardo metodą, o pabaigoje pabarstomos rozmarinu. Užtrunka min. pusvalandį tad turime pakanmamai laiko suruošti viską. 
  •  Karamelizuojame svogūnus. Daug daug svogūnų, kurie sukrenta kepdami, supjaustomi pusžiedžiais ir ant vidutinės ugnies kepami ant sviesto ir alyvuogių aliejaus. Svarbu kad nedegtų. Kai suminkštėja įmalame  šiek tie druskos, pabarstome šiek tiek cukraus, dar kepame, ragaujame...mmm, bus neblogai:)
  •  Majonezą sumaišome su aitriųjų paprikų padažu Fucco D'Amore, kurį šefas kažkada atvežė tepti ant jautienos steikiuko sumuštinukų, o dabar jis puikiai pagerino majonezą. 
  • Sūrius susipjaustėme riekelėmis, kad galėtume dėti ant šiltos mėsos 
  • Šonine apkepėme ir uždengėme folija, kad neatvėstų. Bet kiek buvo dūmų!!! Net signalizacija pradėjo pypsėti:) Taigi nepamirškite įsijungti gartraukio.
  • Bandeles perpjovėme pusiau ir sudėliojome ant kepimo skardos išklotos popieriumi vidine puse žemyn.
  •  Steak supply pamokė namų sąlygomis kepti paplotėlius ant keptuvės iš abiejų pusių po porą minučių, kad gautųsi medium. Panašiai ir darėme, tiesa, į laikrodį nežiūrėjome.
  •  Kol kepa mėsa pasišildėme ir bandeles. Jos apskrunda gan greitai, jei orkaitė įkaitusi.
  • Iškepusią jautieną susidėjome į kepimo skardą ir uždengėme folija, kad neatšaltų, o tuo tarpu visi drauge viens du ir ištepame abi bandelių puses pasiruoštu majonezo padažu. 
  • Ant apatinio sluoksnio dedame karamelizuotus svogūnus,  o tada jau priklausomai nuo varianto. Mes darėme du:

1) Su ožkos sūriu:
  • Jautiena > Ožkos sūris > Rukola ir salotos > bandelės viršus

2) Su šonine ir mėlynojo pelėsio sūriu
  • Maasdam > Jautiena > Šoninė > Mėlynojo pelėsio sūris > Rukola ir salotos > bandelės viršus


Pirmasis variantas buvo labiau:) gal  dar ir dėl to, kad jį darėme pirmą, kai dar buvome alkanesni:)
Be to, tikrai, mėlynojo pelėsio sūrį reikia rinktis atsargiai, nes per aitrus jis per daug dominuoja.. Arba dėkite labai nedaug, kad tik vos vos pasilydytų ant jautuko.







Komentarų nėra:

Rašyti komentarą