2015-01-09

*Miglės tortas

Miglė buvo mano sesės klasiokė. Atmintyje yra įstrigusi judviejų nuotrauka mokyklos suole, kur jos panašios savo plačiom šypsenom ir spindinčiom akim. Protingos, bet nenuobodžios:) Matau Žemynos gimnaziją ir  jaunimo parką ir apima kažkoks lengvumo jausmas. Truputį net pavydu jų nerūpestingos ir išdykusios paauglystės! Pralaužė visus ledus, išauklėjo tėvus, ir man mokykloje jau buvo kur kas lengviau augti:)

Šis Miglės tortas yra vienas iš pirmų mano receptų sąsiuvinyje - skanusis trupinių pyragas su kondensuotu pienu, džiovintais vaisiais ir graikiškais riešutais.Anksčiau dažnai jį kepdavau įvairioms progoms ir vakarėliams, ar tėveliui per gimtadienį, kad savo gimtadienio proga nusineštų į darbą pavaišinti kolegų, o dabar kepu savo tuoj beveik busimiems kolegoms. Nauji metai prasideda pokyčiais ir aš tikiu, kad visi pokyčiai į gerą ir suteikia mums naujų progų. Kad ir prisiminti senus gerus receptus:)

  • 200 g grietinės
  • 200 g svieto
  • 3 kiaušiniai
  • miltai
  • 2 indeliai saldinto kondensuoto pieno
  • Džiovintų vaisių (abrikosų, ananasų, razinų, slyvų ir viso kito, ką mėgstate)
  • Graikiškų riešutų
  • (cukraus nereikia)

Sviestą išmaišykite su kiaušiniais, supilkite grietinę, suplakite viską iki vienos masės ir tada po truputį supikite miltus iki gausis minkoma tešlą. Suminkykite vieną gabaliuką ir įsukite į maistinę plėvelę ar įdėkite į maišelį ir palikite gerai atvėsti.

Atvėsusią tešlą tarkuokite burokine tarka ant sviestinio popieriaus, paskleiskite ant kepimo skardos ir kepkite 180 °C orkaitėje, kol gražiai pagels*

Kondensuoto pieno indelius įstatykite į puodą ar metalinį dubenį, užpilkite vandeniu ir virkite apie porą valandų (neatidarytus!). Jei vanduo indelių neapsemia, juos kas kažkiek laiko vis apverskite, arba virkite paguldytus ir pasukite.

Į iškeptus trupinius sudėkite susmulkintus riešutus, džiovintus vaisius, permaišykite ir sukrėskite virtą kondensuotą pieną - turėtų būti kiek tirštesnis nei įprasta, net rusvas, bet čia kaskart vis kitaip gali gautis:)



Viską sudėkite į torto formą, išlyginkite ir padėkite į šaldytuvą sustingti. Geriausia per naktį. Kitą dieną galima nešti į darbą ar vaišinti svečius.





* Kadangi trupiniai bus skirtingo storiu, galite jau pageltusius išimti, o kitus kepti ilgiau. Taip pat atkreipkite dėmesį, kad apačia, kuri liečia kepimo skartą, gali geltonuoto, kai viršus dar bus balkšvas. - aš apverčiu su mentele. 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą