2015-01-05

*Humusas pagal Konstantiną


Prieš kelerius metus užsiregistravau Couchsurfing puslapyje - tokia bendruomenė, kur žmonės priima vieni kitus apsistoti, aprodo miestą ir pan. Tąkart su Sige sugalvojome daryti roadtrip'ą automobiliu po Europą ir nutarėme, kad Danijoje gyventi viešbučiuose bus per brangu.

Taip atradome daug naujų nuostabių draugų - amerikiečius gyvenusius ir dėsčiusius Ukrainoje, airį, kuris tuoj tuoj aplankys visas pasaulio šalis, kanadietį savanoriavusį Sibire, italą iš Čekijos, lenką Maciej, kuris turėjo tokią pačią vaikystės receptų knygą kaip ir aš, ir Konstantiną, palikusį mums savo buto raktus net mūsų nemačius.

Konstantiną, tiesa, labiau atrado Sigė. Manau, kad ir ta Danija buvo pasirinkta ne šiaip sau, o dėl to, kad jos širdis jautė, kad ten kažkas laukia. Dabar jie abu gyvena Vilniuje ir Kontantinas daro puikų skanų humusą, kurį nutariau išbandyti ir aš.


  • 250 g avinžirnių (ne iš skardinės)
  • 1 didelis svogūnas
  • keli lauro lapai
  • Pusė česnako
  • 1 arb. šaukštelis kumino
  • 3 valg. šaukštai tahin (sezamo pasta)*
  • 1 didelės citrinos sultys (aš pirkau dvi mažas)
  • Pusė čili pipiro ar arb. šaukštelis čili miltelių
  • 1 arb. šaukštelis druskos
  • 1 arb. šaukštelis raudonosios paprikos miltelių
  • 200 ml alyvuogių aliejaus (švelnesnio, ne itin pikantiško)


Iš vakaro pamerkiau avinžirnius - perploviau, užpyliau gausiai vandeniu ir padėjau į šaldytuvą. Pagal Konstantiną 10-12 valandų.

Kitą dieną nupyliau vandenį, sudėjau avinžirnius į puodą, užpyliau šviežiu vandeniu, sudėjau supjaustytą svogūną, lauro lapus ir užvirti. Kuo ilgiau virs, tuo geriau, bet mažiausiai valandą tikrai reikia.

Verdant susidarys putų - jas reikia nuimti, kaip verdant kokią uogienę ar mėsos sultinį:)

Kai avinžirniai jau minkšti, maždaug po pusvalandžio, nupilkite didžiąją dalį vandens, bet šiek tiek atidėkite - nes
gali prireikti gan greitai.

Išimkite lauro laupus, sudėkite visus išvardintus ingridientus. Humusas greitai taps gan tirštas tad galima įpilti daugiau vandens atidėto nuo virimo ir papildomai alyvuogių aliejaus, tam kad būtų kremiškesnis.

Toliau jau jūsų skonio receptorių reikalas - galima įspausti daugiau citrinos dėl gaivumo, įdėti daugiau druskos, paprikos, kumino, čili ar tahin - ko jums labiau norėsis:)


Nutariau savo svečiams patiekti su įdomesne duona, tad ryte bėgau iki gruziniškos duonos parduotuvėlės. Bet nebuvo. Tad pirkau Maximoje turkišką duoną, kurią dar pakepiau orkaitėje. Manau, kad tiko:) Lavašas irgi tinka.




*Tahin sezamo pastą radau Rimi, prie padažų.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą